Lu Jong

Over Lu Jong

Lu Jong is afkomstig uit Tibet, een land dat door zijn ligging en langdurige isolatie zeer waardevolle tradities opgebouwd en behouden heeft ivm levensvisie en levenswijze. Lu Jong heeft invloeden van Boeddhisme, Bön en Tibetaanse geneeskunde. De oudste oefeningen dateren uit de Bön periode, een vorm van sjamanisme verwant aan dat van Mongolië en Siberië.

Lu Jong is dus een oeroud Tibetaans systeem van bewegingen en ademhalingen ter bevordering van gezondheid en geluk.

Het zijn eenvoudige bewegingen die door iedereen uitgevoerd kunnen worden. De heilzame effecten van de bewegingen zijn heel snel voelbaar.
De effecten kunnen voelbaar zijn op verschillende niveaus, zoals de kwaliteit van de slaap, emoties en stemming, concentratie en geheugen, fysieke problemen, bewust leven.

Tulku Lobsang

De Lu Jong die aangeleerd wordt, is afkomstig van de overdrachtslijn van Tulku Lobsang. Hij is een Tibetaanse lama en arts, afkomstig uit Amdo in Oost-Tibet. Op zijn 17-de vestigde hij zich in India, waar hij al snel ondervond dat Westerlingen heel veel interesse hebben voor het Tibetaanse erfgoed. In een eerste fase stichtte hij Nangten Menlang, een boeddhistisch medisch centrum, in Manali in Noord-India. Om zijn leringen makkelijker toegankelijk te maken, reist hij de wereld rond om workshops en opleidingen te geven.

 

Hoe werkt Lu Jong

Lu Jong is dynamisch, men zit nooit lang in een bepaalde houding. Het samenspel tussen vorm en beweging is net heel belangrijk. Dit is de integratie van methode en wijsheid, zoals yang en yin, mannelijk en vrouwelijk. De ademhaling is hier ritmisch mee verbonden. Door de bewegingen wordt er druk gelegd op specifieke punten waar vaak blokkades zitten.
Deze blokkades, die meestal van emotionele en mentale aard zijn, worden zachtjes losgemaakt. Er wordt veel belang gehecht aan het bewust worden van opgestapelde spanningen, en van de denkpatronen en strategieën die deze spanningen veroorzaken. Na een reeks bewegingen wordt een specifieke vorm van uitademen toegepast, waardoor alles wat losgemaakt werd, losgelaten kan worden. Deze blokkades bevinden zich vaak in de wervelkolom, maar ook in de organen, de ogen…